Η Λίνδος μαγνητίζει τους μελλόνυμφους

Λίγο από το μυστήριο που αποπνέει το μεσαιωνικό κάστρο της Λίνδου και αρκετή από την εκτυφλωτική λάμψη του κοσμοπολίτικου νησιού της Ρόδου επιθυμούν να βάλουν στον γάμο τους δεκάδες ερωτευμένα ζευγάρια από την Ευρώπη και την Αμερική, τα οποία παντρεύονται στη μαγευτική πόλη που, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον Δαναό. Αλλωστε δεν είναι τυχαίος ο αριθμός-ρεκόρ των 10.000 γάμων που έχουν πραγματοποιηθεί στη Λίνδο την τελευταία δεκαετία!

Μελλόνυμφοι από τη Μεγάλη Βρετανία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Τουρκία αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ονειρεύονται να δώσουν στη γαμήλια τελετή τους παραμυθένιο αέρα, σκέφτονται αμέσως το παραθαλάσσιο θέρετρο του Νησιού των Ιπποτών, ως τον ιδανικότερο προορισμό. Ο παραδοσιακός οικισμός με τα κατάλευκα σπίτια, τα αρχοντικά των καπεταναίων, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα λιθόστρωτα δρομάκια απλώνεται στους πρόποδες του βράχου της αρχαίας Ακρόπολης. Στα νότια της Ακρόπολης της Λίνδου, στον κόλπο του Αγίου Παύλου, το μικρό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο, ο οποίος αποβιβάστηκε το 43 μ.Χ. για να διδάξει τον χριστιανισμό στο νησί, αποτελεί την κατεξοχήν επιλογή 500 ζευγαριών κάθε χρόνο, που ζητούν άδεια για να τελέσουν τον πολιτικό γάμο τους στον προαύλιο χώρο του, αλλά και δίπλα στη θάλασσα με θέα τη Λίνδο.

Τα ζευγάρια έρχονται κυρίως από την Αγγλία, την Τσεχία, την Ιταλία, τη Δανία, τη Νορβηγία αλλά και την Αμερική, ενώ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη ζήτηση υπάρχει από μελλόνυμφους από την Τουρκία, τη Ρωσία και τη Λιθουανία. Στη Δημοτική Ενότητα Λίνδου, το γραφείο πολιτικών γάμων και το γραφείο Ληξιαρχείου έχει τη διοικητική ευθύνη της παραλαβής των αιτημάτων για την τέλεση των γάμων και την επίδοση της άδειας γάμου. Οπως είπε στην «Espresso» ο αντιδήμαρχος Λινδίων Μιχάλης Παλαιολόγου, «οι πολιτικοί γάμοι που τελούνται στην ενότητα Λίνδου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αναβάθμισης της τουριστικής μας ταυτότητας. Στηρίζουμε την τέλεση των πολιτικών γάμων ως ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προσέλευσης μεγάλης μερίδας τουριστών στην περιοχή μας και είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας».

Υπεύθυνη του γραφείου πολιτικών γάμων είναι η Δήμητρα Αντωνίου, η οποία επισήμανε: «Τα ζευγάρια εκπροσωπούνται από μεγάλους ταξιδιωτικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση τουριστών και από εξειδικευμένα γραφεία οργάνωσης γάμων, αλλά υπάρχουν επίσης και μεμονωμένα ζευγάρια». Σύμφωνα με την ίδια, «από τώρα υπάρχουν αιτήσεις από το εξωτερικό για γάμους το επόμενο καλοκαίρι και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη για τη Λίνδο, παρά το γεγονός ότι και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως η Σύμη, συγκεντρώνουν επίσης το ενδιαφέρον πολλών μελλόνυμφων από διάφορες χώρες». Οι ερωτευμένοι επιλέγουν πρωτότυπους τρόπους για να τελέσουν τον γάμο τους (κυρίως οι Βρετανοί), όπως, για παράδειγμα, να κατεβαίνουν με αλεξίπτωτο θαλάσσης στην παραλία που είναι το σημείο της τελετής, να χρησιμοποιούν ταχύπλοα σκάφη, βάρκες ή ακόμη και γαϊδουράκια για να φτάσουν μέχρι την εκκλησία!

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε και ο πρώτος πολιτικός γάμος Τούρκων στη Λίνδο. Ο Μπαρκίν και η Γκιουλίζ με πολλούς συγγενείς και φίλους από τη Σμύρνη ταξίδεψαν μέχρι τη Ρόδο και την παραλία της Λίνδου. Εκεί, με θέα την Ακρόπολη και τον ναό της Λινδίας Αθηνάς παντρεύτηκαν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπουν η ελληνική και η τουρκική νομοθεσία και μάλιστα με την παρουσία εκπροσώπου του τουρκικού προξενείου του νησιού, ο οποίος έκανε και τις μεταφράσεις στις δύο γλώσσες. Κατά τη διάρκεια της τελετής ακολουθήθηκαν τα έθιμα της γειτονικής χώρας και το ζευγάρι, υπό τους ήχους συγκροτήματος κλασικής μουσικής που το συνόδευσε από την πατρίδα του, έδωσε όρκους αιώνιας πίστης και αφοσίωσης, με τις ευχές των συγγενών του.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Το μυστικό για έναν παραμυθένιο γάμο

Στο πελατολόγιό της φιγουράρουν πασίγνωστα ονόματα του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου της Ελλάδας και του εξωτερικού. Με το εκλεπτυσμένο της γούστο και τις πολύτιμες συμβουλές της «στολίζει» τους πιο παραμυθένιους γάμους που έχουν γίνει ποτέ, με τους περισσότερους να έχουν φιλοξενηθεί σε lifestyle περιοδικά της Μ. Βρετανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο λόγος για την Ελληνίδα που ειδικεύεται στα special events Νίκη Τσιροπούλου που έχει καταφέρει να την εμπιστεύονται ζευγάρια από διάφορα σημεία του κόσμου, που επιθυμούν να παντρευτούν με θέα το επιβλητικό κάστρο της Λίνδου, τη μαγευτική καλντέρα της Σαντορίνης καθώς και άλλα ξεχωριστά σημεία της χώρας μας. Εκτός όμως από τα ζευγάρια του εξωτερικού, δεν είναι και λίγοι οι μελλόνυμφοι από τη χώρα μας που την επιλέγουν προκειμένου να αναλάβει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που χρειάζονται για να τελέσουν τον γάμο τους στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ή ακόμη και στη γοητευτική Βενετία. «Το να διοργανωθεί ένας τέτοιος γάμος δεν είναι εύκολη διαδικασία. Απαιτείται χρόνος μέχρι να ετοιμαστούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται, ώστε να εξασφαλίσουμε την πολυπόθητη άδεια προκειμένου να τελέσουμε νόμιμα τον γάμο εκτός της χώρας όπου κατοικεί το ζευγάρι» αναφέρει στην «Espresso» η Νίκη Τσιροπούλου, η οποία μας εξηγεί την όλη διαδικασία: «Αυτή την περίοδο κλείνουμε γάμους που θα γίνουν στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες με ζευγάρια από την Τουρκία, ενώ βρισκόμαστε σε συζητήσεις με Βρετανούς και Ρώσους για το ερχόμενο καλοκαίρι. Για να ξεκινήσουμε εμείς τις διαδικασίες είναι απαραίτητο πρώτα να έχουμε την έγκριση του τουρκικού προξενείου, αν το ζευγάρι, για παράδειγμα, μένει μόνιμα εκεί, ώστε μετά να έρθουμε σε συνεννόηση με το δημαρχείο στην Ελλάδα όπου θα τελεστεί ο γάμος».

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ
ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

Δεξίωση με συρτάκι και τοπικές γεύσεις

Τα περισσότερα από τα ζευγάρια τυγχάνει να έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας αρχικά ως τουρίστες, ενώ δεν είναι και λίγοι οι μελλοντικοί γαμπροί που αποφάσισαν να κάνουν την κλασική πρόταση γάμου στο αμόρε τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα. «Μου αρέσει πάρα πολύ όταν επικοινωνούν μαζί μου και γνωρίζουν πολλές από τις ομορφιές της χώρας μας. Πολλά από τα ζευγάρια έχουν επισκεφτεί τη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Σκιάθο, καθώς και άλλα μέρη. Η Λίνδος είναι ένα μαγευτικό σημείο της Ρόδου που ενδείκνυται για τέτοιους γάμους, ενώ το σημείο της παραλίας με φόντο την Ακρόπολη με το ναό της Λινδίας Αθηνάς θεωρείται από τα top παγκοσμίως, όπως φυσικά και η καλντέρα της Σαντορίνης. Ολοι οι γάμοι είναι πολιτικοί, αλλά έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο, το οποίο λατρεύουν οι ξένοι». Οπως μας εξηγεί η Νίκη Τσιροπούλου, οι μελλόνυμφοι επιλέγουν για την τελετή του γάμου τους να ακολουθήσουν κάποια από τα έθιμα της χώρας μας, ενώ ακόμη και για τη δεξίωση επιθυμούν να διασκεδάσουν με ελληνική μουσική. «Εχει πλάκα όλη αυτή η προετοιμασία, γιατί τις περισσότερες φορές τα άτομα αυτά είναι ενημερωμένα ακόμη και για την ελληνική κουζίνα, την οποία επιλέγουν για τις δεξιώσεις τους. Εμείς κάνουμε τα πάντα για να τους ομορφύνουμε τον γάμο, ενώ έχουμε και διερμηνείς ώστε εκείνοι αλλά και οι καλεσμένοι τους να μπορούν να αισθάνονται άνετα. Συνήθως μένουν στη χώρα μας για τρεις ημέρες, ενώ αναλαμβάνουμε και την ξενάγησή τους στο νησί που επιλέγουν».

Πηγή

Follow us on Facebook